The cognitive aspect of interactive learning and teaching in visual arts education - Tomljenović, Zlata (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Kognitivni vidik interaktivnega učenja in poučevanja pri pouku likovne umetnosti. Naloga sodobnega pouka likovne umetnosti je omogočiti kakovostno interakcijo med vsemi udeleženci učnega procesa, s pomočjo katere učence spodbujamo k razmišljanju, domišljiji, ustvarjanju novih idej in razvoju kognitivnih dejavnosti višjega reda. Cilj izvedene empirične raziskave je bil preveriti in analizirati razlike v rezultatih učencev v kontrolni (KS) in eksperimentalni skupini (ES) (n = 285) glede znanja in razumevanja vsebin pri pouku likovne umetnosti. Analiza rezultatov je pokazala, da so učenci v ES pokazali bistveno boljše rezultate v primerjavi z učenci v KS, kar pomeni, da je interaktivni model učenja in poučevanja pozitivno vplival na razumevanje vsebine pouka likovne umetnosti pri učencih.