Razlike v telesnem samozaznavanju učencev pri pouku športne vzgoje glede na spol in prehranski status - Vidaković Samaržija Donata; Pavlić, Lara; Alić, Jelena (Revija za elementarno izobraževanje, 2023)
Namen raziskave je bil preveriti stopnjo telesnega samozaznavanja (angl. physical self-perception – PSP) pri pouku športne vzgoje ter ugotoviti razlike v dimenzijah telesnega samozaznavanja glede na spol in prehranjenski status. Na vzorcu 283 učencev 4. in 8. razreda osnovnih šol smo izvedli anonimni vprašalnik. Učenci 4. razreda so bolje ocenili svojo koordinacijo, športne kompetence, moč, gibčnost in vzdržljivost kot učenci 8. razreda. Prav tako so bile pridobljene pomembne razlike v nekaterih dimenzijah telesnega samozaznavanja glede na spol in prehranski status. Nizka raven telesnega samozaznavanja je lahko ovira za telesno dejavnost. Ti rezultati kažejo, da se telesno samozaznavanje zmanjšuje s starostjo in spolom.