Izkušenjsko izobraževanje – oblika kompenzacijskega izobraževanja - Zoglowek, Herbert; Kuhl, Hermann (Revija za elementarno izobraževanje, 2022)
V članku je predstavljen projekt na področju izkušenjskega izobraževanja na primeru šole v Nemčiji. Osnovni cilj projekta je razviti alternativno obliko poučevanja učencev, ki kažejo destruktivno in agresivno vedenje. V prispevku je najprej predstavljena kritična analiza koncepta izkušenjskega izobraževanja z vidika vloge in pomena tovrstne oblike poučevanja, medtem ko je v drugem delu opisana konceptualna zasnova in izvedba projekta. Rezultati raziskave, pridobljeni z opazovanjem z udeležbo in intervjuji, kažejo, da lahko učenci z vedenjskimi težavami dostop do lastnega zaznavanja/razmišljanja pridobijo prek gibalnih in socialnih dejavnosti. S tem pa lahko pozitivno vplivajo tako na splošno socialno vedenje v razredu in razredno klimo kot na vedenje pri šolskih dejavnostih specifičnih predmetov.