Uporaba strategij diferenciacije za nadarjene učence pri začetnem poučevanju naravoslovja - Letina Alena (Revija za elementarno izobraževanje, 2021)
Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri so nadarjeni učenci vključeni v procese diferenciacije v začetnem poučevanju naravoslovja, katere strategije diferenciranega poučevanja učitelji izvajajo in kako pogosto. V raziskavo je bil vključen vzorec 134 učiteljev v osnovni šoli. Rezultati raziskave kažejo, da učitelji najpogosteje uporabljajo zasliševalne postopke za razvijanje študentskega mišljenja, vendar v redni učni načrt vnesejo le manjše spremembe, da bi zadovoljili potrebe znanstveno nadarjenih študentov. Nadarjeni učenci so redko vključeni v dejavnosti, kot so zagotavljanje izzivov in izbire, uporaba različnih bralnih in pisnih nalog, individualno delo, dejavnosti v katerih so vključene spremembe učnega načrta in dejavnosti v obogatitvenih centrov.