Označevanje videa z metapodatki: analiza primera označevanja video posnetka nogometne tekme s podatki o igralcih - Zimšek, Danilo; Banfi, Luka; Sepesy Maučec, Mirjam (Anali PAZU, 2022)
V zadnjih letih je uporaba konvolucijskih nevronskih mrež pri procesiranju video vsebin doživela velik razcvet. Razlog je predvsem v povečani računski moči, ki je danes na voljo za procesiranje podatkov. Na posameznih dobro definiranih področjih, kot so na primer razpoznava obrazov, razpoznava prometnih znakov in izoliranih števil, zagotavlja tehnologija nevronskih mrež visoko zanesljivost. V prispevku bomo opisali arhitekturo in implementacijo procesa označevanja nogometne tekme s podatki o imenih igralcev z uporabo tehnologije nevronskih mrež. Proces se izvaja realno-časovno nad videom razpršene oddaje. Obogatena vsebina je ponujena uporabniku na ogled sočasno z video posnetkom. V prispevku bomo opisali celoten proces, ki je sestavljen iz naslednjih korakov: binarizacije slike, lokalizacije dresov nogometašev, izločanja ter razpoznavanja števil, zapisanih na dresih. Podali bomo tudi rezultate evalvacije sistema.
Keywords: označevanje videa; konvolucijske nevronske mreže; nogomet