Novi vrsti ajde v Sloveniji - Luthar, Zlata (Anali PAZU, 2022)
Bolniki z rakom, ki se zdravijo s kemoterapijo, imajo lahko številne simptome.  V okviru raziskave Mobilna aplikacija za bolnice z rakom dojk na zdravljenju s kemoterapijo ali tarčnimi zdravili, so nam bolnice prek mobilne aplikacije javljale simptome. V naboru je bilo 50 različnih simptomov. Bolnice so označile zaznan simptom, opredelile njegovo jakost (blago, srednje ali hudo) in trajanje. Analizirali smo poročila 16 bolnic za prvi cikel kemoterapije. Srednji čas spremljanja je bil 3 tedne. Najpogostejši simptomi so bili utrujenost (75 %), suha usta, glavobol, rdečica obraza (56 %), bolečine v mišicah, hripavost, zgaga, plini v črevesju (31 %), zaprtje, driska (25 %) in izpadanje las (44 %). Večino simptomov je bilo blage ali srednje stopnje in kratkotrajnih (do 4 dni). Sprotno beleženje simptomov je v pomoč tudi onkologu k boljši terapiji simptomov.
Keywords: rak; kemoterapija; simptomi; mobilna apliakcija