Uporaba alilnega intermediata pri novi sintezni poti do heterocikličnega gradnika rosuvastatina: N-(4-(4-fluorofenil)-5-formil-6- izopropilpirimidin-2-il)-Nmetilmetansulfonamida - Čusak, Alen; Časar, Zdenko; Šterk, Damjan (Anali PAZU, 2022)
Z novo sintezno metodo smo pripravili N-(4-(4-fluorofenil)-5-formil-6-izopropilpirimidin-2-il)-N-metilmetansulfonamid, ki predstavlja ključni heterociklični gradnik rosuvastatina. Sinteza temelji na uvedbi alilne skupine na mesto 5 predhodno pripravljenega pirimidinskega derivata. Alilno substituiran pirimidinski intermediat je mogoče pretvoriti v N-(4-(4-fluorofenil)-5-formil-6-izopropilpirimidin-2-il)-N-metilmetansulfonamid v treh stopnjah, ki vključujejo izomerizacijo dvojne vezi, oksidacijo nastalega alkena v diol in oksidativno cepitev vicinalnega diola. Celotna štiristopenjska sinteza omogoča pripravo naslovne spojine s 60-odstotnim celokupnim izkoristkom, kar da odličen 88-odstotni povprečni izkoristek na stopnjo ob uporabi industrijsko sprejemljivih reagentov in blagih reakcijskih pogojev.
Keywords: statini; rosuvastatin; heterociklične spojine; pirimidini