Injekcijsko brizganje prahu, alternativna metoda za proizvodnjo delov za vozila - Gonzalez-Gutierrez, Joamin; Emri, Igor (Anali PAZU, 2022)
Injekcijsko brizganje prahu (PIM) je eden izmed najbolj vsestranskih načinov za proizvodno majhnih, kompleksnih delov iz kovinskega ali keramičnega prahu. Ena izmed zanimivih aplikacij PIM-a je vesoljska industrija, saj se PIM lahko uporablja za združevanje več delov v skupen del s kompleksno geometrijo. Z uporabo PIM tehnologije lahko torej dosežemo manjšo poroznost in povišano odpornost na utrujanje končnih izdelkov. Iz tega stališča je mogoče reči, da se lahko PIM pomaga zmanjšati težo vesoljska vozila, kar predstavlja velik problem z okoljskega in ekonomskega vidika v tej industriji. Eden izmed glavnih omejitev sedanje PIM tehnologije je čas potreben za odstranjevanja veziva, ki je eden izmed korakov v procesu. To je delno rešeno z uporabo veziva iz polioksimetilena, ki katalitično sublimira. Slaba stran uvedbe tega veziva pa je povišana viskoznost. V sklopu tega prispevka raziskujemo dva načina za zmanjšanje viskoznosti PIM surovine na osnovi POM-a. Prvi način je zmanjšati povprečno molekulsko maso veziva in drugi, da izberemo polidisperzno porazdelitev velikosti delcev z visokim deležem gostote pakiranja.
Keywords: injekcijsko brizganje prahu; viskoznost; surovina; gostota pakiranja