Konceptualni pouk fizike v srednji šoli - Ülen, Simon; Mitja Slavinec, Mitja Slavinec; Gerlič, Ivan (Anali PAZU, 2022)
V zadnjih dveh desetletjih številni raziskovalci na področju izobraževanja iščejo nove metode s ciljem izboljšati izobraževalni proces. Projekt COLOS (Conceptual Learning Of Science) spodbuja izrabo didaktičnega potenciala sodobne tehnologije za učenje in poučevanje fizike ter naravoslovja na sploh. Z empirično raziskavo, predstavljeno v tem prispevku, želimo dognati, ali je konceptualno učenje in poučevanje fizike učinkovitejše v primerjavi s tradicionalnim frontalnim poukom fizike. Poglavitni cilj študije je bil raziskati učinek konceptualnega učenja in poučevanja fizike na področju Elektrike in Magnetizma v srednji šoli. Ključna ugotovitev raziskave je, da so dijaki, ki so bili deležni konceptualnega načina poučevanja, dosegli boljše rezultate kot dijaki, ki so bili deležni tradicionalnega pouka.
Keywords: tradicionalni frontalni pouk; konceptualni pouk; informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT); javanski programi – fizleti; pedagoški eksperiment