Z naključnim neredom spodbujen postopni fazni prehod sistema z zveznim faznim prehodom, ki zlomi simetrijo - Svetec, Milan; Kralj, Samo; Popa-Nita, Vlad (Anali PAZU, 2022)
Obravnavamo vpliv naključnega nereda na fazno obnašanje sistema, ki vsebuje v nemoteni fazi fazni prehod drugega reda. Z uporabo izreka o »centralni limiti« izrazimo prosto energijo sistema na podlagi ureditvenega parametra η in karakteristične dolžine ξ umeritvenega polja ϕ. Slednji se podreja Goldstone-ovimfluktuacijskim načinom in je izredno občutljiv na motnje. V primeru zanemarljive porazdelitve lokalnih temperatur faznega prehoda, nered pretvori fazni prehod drugega reda v nezvezni prehod za vrednosti W0. V članku pokažemo, da pri zadosti velikih vrednostih ΔT, fazno obnašanje določa porazdelitev temperatur, podrobnosti interakcij naključnega polja tukaj igrajo sekundarno vlogo.
Keywords: naključni nered; fazni prehod; zlom simetrije; postopni prehod