Spremembe notranje odpornosti litij-žveplovih baterij pri uporabi elektrolitov na osnovi ionske tekočine [DEME] [TFSI], sulfolana ali topila TEGDME - Drvarič Talian, Sara; Dominko, Robert (Anali PAZU, 2022)
Tehnika impedančne spektroskopije je bila uporabljena za študijo notranje upornosti litijžveplovih akumulatorjev. Da bi razumeli vpliv različnih topil pogosto uporabljanih v elektrolitih za Li-S akumulatorje, so bili v raziskavi uporabljeni trije različni elektroliti (na osnovi ionske tekočine [DEME] [TFSI], topila sulfolan, ali topila TEGDME). Spremembe v notranji upornosti smo spremljali na več točkah praznjenja in polnjenja celic ter čez 50 ciklov delovanja. Iz impedančnih spektrov so bili preko analize in prileganja z enostavnim ekvivalentnim vezjem razločeni štirje impedančni prispevki, ki so bili pripisani elektrolitu, procesom na anodi ali procesom na katodi. Narejena je bila analiza sprememb v velikostih teh prispevkov in primerjava med različnimi uporabljenimi elektroliti.
Keywords: litij-žveplovi akumulatorji; impedančna spektroskopija; polisulfidi; ionska tekočina; elektroliti