Ekonomska upravičenost zaposlitve kliničnih farmacevtov - Štuhec, Matej (Anali PAZU, 2022)
Klinični farmacevt je postal v številnih državah nepogrešljiv član zdravstvenega tima v vseh aktivnostih zdravljenja z zdravili, kar obsega sprejem bolnika v bolnišnico, spremljanje tekom zdravljenja, odpust bolnika in ostale intervencije. Intervencije kliničnega farmacevta zmanjšujejo celokupne stroške zdravljenja, napake v zdravljenju z zdravili, težave v zdravljenju z zdravili ter izboljšajo kvaliteto življenja bolnikov. V literaturi je zaznati številne članke o pozitivnem ekonomskem vplivu kliničnih farmacevtov, a v realni praksi številni sistemi ne sledijo navedenemu in posledično imamo v sistemu malo kliničnih farmacevtov. V pregledu bomo predstavili nekaj pomembnejših raziskav, pregled stanja v Sloveniji in priporočila na tem področju.
Keywords: klinična farmacija; ekonomska korist; intervencije; Slovenija