Življenje-razkošje bivanja - Hedžet Tóth, Cvetka (Anali PAZU, 2022)
Članek Življenje − razkošje bivanja analizira sporočilo pripovedi zbranih v delu Tretji polčas, avtorice Ivanke Klopčič Casar. Tretji polčas med drugim govori o usodi ljudi po koncu socializma, ta trenutek zaznamovanih z brezposelnostjo in brezupom, ko gre za vprašanje kam zdaj. Avtorica prikazuje konkretne življenjske zgodbe, ki imajo nekaj skupnega, namreč, človek, ki ga je zgodovina izigrala se je zavestno odločil nazaj k naravi. Ta obrat od linearizma kot napredujočega dogajanja (zgodovina) k ciklizmu kot krožnemu gibanju, temu večnemu vračanju (narava) je ena temeljnih naravnanosti pripovedi zbranih v Tretjem času. Iz zapisanih misli v Tretjem polčasu začutimo močno predanost in zavezanost naravi in avtorica kar najbolj naravnost bere iz knjige narave. Tej hermenevtiki sveta, ki svet dojema predvsem z močjo svoje notranjosti po vzoru stoikov, se pridružuje izrazit čut za etiko kot nekaj povsem naravnega, saj je etika dojeta kot človekova druga narava in ne protinarava.
Keywords: Ivanka Klopčič Casar; Prekmurje; etika; narava; podjetje Mura; brezposelnost