Stereološka analiza kapilar v debeli prečni rezini skeletne mišice - Čebašek, Vita (Anali PAZU, 2022)
V debelih prečnih rezinah hitrih mišic extensor digitorum longus (EDL) in počasnih mišic soleus (SOL) smo s stereološko analizo določali dolžino kapilar na površinsko enoto mišičnih vlaken (Lkap/Svl). V mišici EDL so imela tanka oksidativna mišična vlakna večje razmerje Lkap/Svl kot debela glikolitična mišična vlakna ((35,03 mm-1 ± 1,87 mm-1 : 22,28 mm-1 ± 4,04 mm-1) (p
Keywords: kapilare; mišična vlakna; skeletna mišica; stereologija