Razpoznavanje govora v domeni dnevno-informativnih oddaj - Sepesy Maučec, Mirjam; Žgank , Andrej (Anali PAZU, 2022)
V članku bomo predstavili splošno zgradbo razpoznavalnika govora. Na kratko bomo opisali vse njegove ključne komponente.V nadaljevanju se bomo posvetili razpoznavalniku slovenskega tekočega govora UMB BN, ki trenutno predstavlja najkompleksnejši razpoznavalnik slovenskega govora, katerega razvoj poteka že nekaj let. Namenjen je razpoznavanju govora za domeno dnevno-informativnih oddaj. V članku se bomo posvetili tudi jezikovnim virom, ki so ključnega pomena ne samo pri razvoju razpoznavalnika ampak pri razvoju poljubnih jezikovnih oz. govornih tehnologij.
Keywords: tekoči govor; razpoznavanje govora; pregibni jezik