»Rojenje« slovenskih občin - Melita Hajdinjak, Melita Hajdinjak (Anali PAZU, 2022)
Slovenske občine pojmujemo kot objekte z različnimi statističnimi lastnostmi in jih glede na več sorodnih lastnosti hkrati samodejno razvrstimo v skupine oziroma roje. Obstoj, število in sestava rojev so pokazatelji razlik in podobnosti med občinami ter centralizacije oziroma marginalizacije slovenskega ozemlja. Dobljena kategorizacija občin se odlikuje po jasno ločenih skupinah, med katerimi »negativno« izstopajo občine v severovzhodnem delu Slovenije, predvsem v Pomurju. Izsledki lahko pomagajo pri smiselnem povezovanju občin v večja območja.