Časovno odvisne lastnosti multimodalnih, na polioksimetilenu temelječih veziv praškov za brizganje - GONZALEZ-GUTIERREZ, Joamin; STRINGAR, Gustavo Beulke; ZUPANČIČ, Barbara; KUBYSHKINA, Galina; VON BERNSTORF, Bernd; Emri, Igor (Anali PAZU, 2022)
Praškasto brizganje (PIM) je ena najbolj vsestranskih metod za proizvodnjo majhnih kompleksno oblikovanih sestavnih delov iz kovine, keramike ali cementnega karbida v prahu za uporabo v številnih aplikacijah. PIM je sestavljen iz mešanja prahu in polimernega veziva, injiciranja te mešanice v kalup, razvezovanja in nato sintranja. Katalitično razvezovanje od polioksimetilena (POM) je privlačno, ker kaže visoko stopnjo razvezovanja in majhno tveganje za razpoke. To delo obravnava možnost uporabe bimodalne POM kot glavne sestavine veziva s študijem časovne odvisnosti in toplotnih lastnosti in jih primerjati z monomodalnim POM. Raziskana je bila možna optimizacija veziva z dodajanjem kratkih polimernih verig (vosek) bimodalnemu POM za ustvarjanje multimodalnega materiala. Ugotovljeno je bilo, da je obseg kompleksnih viskoznosti za komercialne bimodalne materiale več kot 2-krat nižji kot za kemično enake monomodalne POM znotraj opazovanega frekvenčnega območja. Vrednosti viskoznosti so padale, ko se je vsebnost voska povečala, ne da bi ogrozili mehanske lastnosti veziva v trdnem stanju. Nova oblika bimodalne POM plus 8 ut.% dodanega voska je najbolj ustrezala, glede na raziskane kombinacije.