Razvoj kakovosti pri slivah

Avtorji

  • Tatjana Unuk University of Maribor, Faculty of Agriculture and Biosystem Sciences / Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia. , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede / Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenija. https://orcid.org/0000-0002-4950-5750 (neavtoriziran)

DOI:

https://doi.org/10.18690/analipazu.1.1.33-35.2011

Ključne besede:

sliva, zrelost, barva, okus, postopek

Povzetek

V Sadjarskem centru Maribor – Gačnik smo v letu 2010 proučevali razvoj nekaterih parametrov zrelosti in kakovosti sliv (Prunus domestica L.). V poskusu so bile vključene slive sort ´Hanita´ in´Valor´. Namen poskusa je bil ugotoviti povezavo med razvojem barve povrhnjice plodov ter razvojem okusa, ki ga determinira razmerje med topno suho snovjo in titracijskimi kislinami. Rezultati poskusa so pokazali, da barva povrhnjice plodov kot parameter kakovosti in hkrati zrelosti pri različnih sortah sliv ni dober pokazatelj razvoja okusa (in posredno kakovosti plodov) in zato ni dober napovednik optimalnega časa obiranja, saj se je v letu 2010 pri sorti ´Valor´ razvila 17 dni pred užitno zrelostjo in pri sorti ´Hanita´ cca 14 dni pred užitno zrelostjo plodov.

Biografija avtorja

  • Tatjana Unuk, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Biosystem Sciences / Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenia., Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede / Pivola 10, 2311 Hoče, Slovenija.

    Hoče, Slovenija. E-naslov: tatjana.unuk@uni-mb.si

Prenosi

Objavljeno

21.04.2022

Številka

Rubrika

Prispevki

Kako citirati

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)