Diabetično stopalo – kirurška terapija - Dražen Popović (Anali PAZU, 2022)
Diabetično stopalo je najpogostejši vzrok netravmatske amputacije. Posledice sladkorne bolezni, kot so periferna nevropatija, slaba prekrvavitev, omejena gibljivost sklepov, deformacija stopala in posledično spremenjeni pritiski na podplatu stopala, predstavljajo dejavnike tveganja za nastanek diabetičnega stopala. Pri zdravljenju diabetičnega stopala se poslužujemo s preventivnimi kirurškimi posegi, s katerimi skušamo preprečiti amputacijo,  travmatskimi kirurškimi posegi, s katerimi odstranjujemo uničene dele stopala in korektivnimi, s katerimi poskušamo doseči celjenje ran.