Nanotehnologija kot tehnologija prihodnosti, problematika nanoodpadkov - Rebeka Rudolf; Peter Majerič; Vesna Štager; Doris Golub (Anali PAZU, 2022)
V prispevku predstavljamo nanotehnologijo kot vejo znanosti in inženirstva, ki je osredotočena na materiale z vsaj eno dimenzijo velikosti pod 100 nm. Nanotehnologija obravnava razumevanje materialov ali procesov na nano nivoju. Nanomateriali so lahko v obliki nanodelcev, nanocevi, nanopiramid idr. ter imajo drugačne lastnosti v primerjavi z materiali običajnih dimenzij. Njihove spremenjene fizikalno-kemijske lastnosti prvenstveno izvirajo iz velikega razmerja med površino in volumnom, kar se odraža v njihovi visoki površinski aktivnosti. Zaradi teh lastnosti se lahko uporabljajo na različnih področjih (elektronika, kemija, biotehnologija, medicina). Na podlagi tega dejstva je nanotehnologija širok izraz, ki zajema številna področja znanosti, raziskav in tehnologije.