Napake v zdravljenju z zdravili: realnost in prihodnost - Matej Štuhec (Anali PAZU, 2022)
Napaka v zdravljenju z zdravili (ME) je nenamerna napaka v zdravljenju z zdravili, ki vodi oziroma lahko povzroči značilno škodo za bolnika.V Združenih državah Amerike (ZDA) je letna finančna posledica preprečljivih ME 3,8 milijarde USD kot posledica sprejemov v bolnišnice in 3,3 milijarde zaradi ambulantnih obiskov. Letni stroški preprečljivih ME v ZDA so 16,4 milijard USD za bolnišnične bolnike in 4,2 milijarde USD za ambulantne in predstavljajo 7000 dodatnih smrti letno na račun preprečljivih ME. Kljub dejstvu, da so ME pomembna tema pogovora v zadnjem času, breme in stroški tega problema v Sloveniji še niso poznani. Številne strategije za preprečevanje ME obstajajo, vključno z vključitvijo kliničnih farmacevtov ob bolniški postelji. V tem pregledu je predstavljen pregled tega področja.