Primerjava ocene telesne zunanjosti v različnem starostnem obdobju pri posavskem konju - Mesarič, Matjaž; Potočnik, Klemen (Anali PAZU, 2022)
Namen raziskave je bil ugotoviti razlike ocene telesne zunanjosti žrebet in odraslih živali posavskega konja. Na oddelku za selekcijo konj na Veterinarski fakulteti podatki o oceni telesne zunanjosti določajo merila za kakovost reje živali v rejskih ciljih in registracijo v rodovniške knjige. Analizirani so bili  podatki o oceni tipa, glave, vratu, prednjega, srednjega in zadnjega dela trupa, prednjih in zadnjih nog ter korektnost in izdatnost hodov od leta 1995 do 2007. Ugotovljene vrednosti dednostnh deležev za posamezne lastnosti zunanjosti pri posavskem konju (556) so bile nizke do povprečne (0,03-0,37). Podatki vključujejo tudi ocene telesne zunanjosti populacije posavskega konja pri moških (57) in ženskih žrebetih (353) in ob vpisu v rodovniško knjigo. Povprečje ocene na lestvici modela desetih točk v skupini kobil je bilo 7,25±0,50 za tip, 7,39±0,32 za glavo-vrat, 7,57±0,19 za telo in 6,44±0,21 točk za okončine. Povprečna ocena istih živali kot žrebe je bila 7,37±0,39 za tip, 7,18±0,37 za glavo- vrat, 7,54±0,35 za telo in 6,59±0,31 za okončine. Statistično značilne razlike med skupinama (p < 0,01) so bile ugotovljeno s pomočjo parnega t-testa za tip, glavo-vrat in okončine. Povprečna vrednosti ocene telesa je bila podobna pri žrebetih in odraslih živali. Ocene za lastnosti zunanjosti so bile pri moški populaciji posavskega konja višje od ženske populacije. Statistično značilna razlika (p < 0,01) v oceni lastnosti zunanjosti med moškimi žrebeti in žrebci je bila ugotovljena samo za glavo-vrat. Rezultati kažejo, da je bil odnos med lastnostmi ocene zunanjosti pri ženski populaciji posavskih konj šibek. Pri preiskovani moški populaciji posavskih konj je bilo razmerje med lastnostmi zunanjosti bolj informativno, najverjetneje zaradi strožjih meril pri ocenjevanju lastnosti zunanjosti pri žrebetih. Nadaljnje raziskave genetskih parametrov ocene telesne zunanjosti mladih konj in žrebet, lahko pomembneje ovrednotijo rejski program pri posavskem konju ter omogočijo zgodnejšo odbiro kvalitetnih plemenskih živali.