Klinični farmacevt kot del zdravstvenega tima v obravnavi bolnika: Potreba ali nujno zlo? - Štuhec, Matej (Anali PAZU, 2022)
Vključitev kliničnega farmacevta v zdravljenje z zdravili neposredno na vizitah in oddelkih je eden izmed najboljših načinov zmanjšanja napak v zdravljenju z zdravili. Za tovrstno vključitev obstajajo najkvalitetnejši dokazi iz dobro zasnovanih kliničnih raziskav in meta-analiz (Ia dokazi). Kljub temu, da so pozitivni učinki dela kliničnega farmacevta pogosto opisani, sodelovanje v realni klinični praksi pogosto ne sledi pozitivnim rezultatom. V tem prispevku prikazujemo priporočila, dobre in slabe prakse ter povzemamo stanje na tem področju v Sloveniji. Prispevek lahko služi kot pomoč zdravnikom in kliničnim farmacevtom ter predvsem vodilnim v bolnišnicah, k vzpostavitvi ustreznih oblik sodelovanja dela v timu na oddelkih, ki vodijo do optimalnih kliničnih in ekonomskih izidov.