Sinteza aktivnih komponent za zdravila z gensko spremenjenimi rastlinami - Luthar, Zlata (Anali PAZU, 2022)
V zadnjih letih so izsledki na področju kliničnih testiranj rekombinantnih zdravil pridobljenih z gensko spremenjenimi (GS) rastlinami doživeli velik razcvet. V ta namen so bili uspešno opravljeni številni poskusi povečanja izražanja antigenov za zdravljenje nalezljivih virusnih in bakterijskih bolezni. Najnovejše raziskave so osredotočene v optimizacijo sinteze in pridobivanja antigenov za zdravljenje avtoimunih in genetskih bolezni. Razmišlja pa se tudi v smer sinteze antigenov za zdravljenje tropskih bolezni. Vedno več je izsledkov o uporabi zdravil z zaužitjem svežega rastlinskega materiala (predvsem v veterini). Komponentna cepiva pridobljena z GS rastlinami so sposobna vzbuditi močnejši imunski odziv in izzvati imunski spomin za daljše časovno obdobje. Njihovo pridobivanje je povezano z manjšimi proizvodnimi stroški. Kljub vsem raziskavam in dosežkom pa nobeno od zdravil pridobljeno z GS rastlinami ni prisotno na trgu. Za dosego tega bo potrebno odpraviti težave povezane s proizvodnjo, uporabo, predvsem pa z biološko varnostjo in splošnim mnenjem javnosti do GS rastlin.