Nov pristop v proizvodni tehniki diskontinurnega Cu-C kompozita - Rudolf, Rebeka; Anžel, Ivan (Anali PAZU, 2022)
Vzorci Cu-C kompozita so bili izdelani z dvema različnima tehnikama: (i) s sintranjem prahu in (ii) z notranjo karbonizacijo hitro strjenega čistega prahu. Namen raziskovalnega dela je bil izdelati diskontinuiran Cu-C kompozit s pod-mikrometrsko disperzijo grafitnih delcev. Rezultati mikrostrukturnih preiskav kažejo, da uporaba mehanskega legiranja ter sintranja konsolidiranih prahov ni učinkovita metoda za dosego pod-mikrometrske disperzije grafitnih delcev. Po drugi strani pa se je kombinacija hitrega strjevanja in notranje karbonizacije pokazala kot učinkovita tehnika za dosego želene mikrostrukture.