Merjenje podobnosti (označenih) podatkovnih tabel - Hajdinjak, Melita (Anali PAZU, 2022)
V članku predlagamo mero podobnosti klasičnih relacij oziroma podatkovnih tabel. Dobimo jo kot posplošitev Egli-Milnerjeve urejenosti in Hausdorffove metrike. Ta mera omogoča, da primerjamo različne podatkovne tabele. Mero podobnosti klasičnih relacij poskušamo razširiti na D-relacije, imenovane tudi relacije s podobnostmi, ki posplošujejo veliko skupino označenih relacij. V splošni obliki takšne mere zdaj nastopa še funkcija, ki meri podobnost označb. Izpostavimo lastnosti, ki naj jim ta funkcija zadošča, in poiščemo ustrezno obliko funkcije v primeru nekaterih posebnih označevalnih domen.