Demografske značilnosti območja Krajinskega parka Goričko v širših okvirih Prekmurja in Slovenije - Malačič, Janez (Anali PAZU, 2022)
Demografski razvoj KP Goričko je v osnovi določen z modernim režimom razvoja prebivalstva, ki prevladuje v evropskih razvitih državah. V besedilu avtor analizira demografske razmere v parku na osnovi podatkov za 11 občin, ki v celoti ali deloma ležijo na območju parka. Na začetku leta 2010 je delež ocenjenega prebivalstva parka zajemal 22,7 % prebivalstva Pomurske regije in 1,3 % prebivalstva Slovenije. Najpomembnejša značilnost demografskega razvoja na območju parka je hitro staranje prebivalstva, ki ga povzročata nizka rodnost in odseljevanje mladih. Leta 2009 je bila smrtnost v vseh občinah vključenih v analizo večja kot rodnost, z izjemo ene same občine. Demografske razmere so ugodnejše v zahodnem delu parka, ki meji na bolj razvito Avstrijo, kot v vzhodnem delu parka, ki leži ob meji z manj razvito Madžarsko. Demografski razvoj v parku je posledica nizke ekonomske razvitosti. Prevladujoča ekonomska aktivnost v parku je razdrobljeno kmetijstvo, industrija in terciarne dejavnosti pa so slabo razvite.