Ultrasonic Spray Pyrolysis Processing of Materials, on the example of TiO2 nanoparticles - Rudolf, Rebeka; Jelen, Žiga; Stopić, Srečko; Majerič, Peter (Anali PAZU, 2022)
V članku so predstavljeni novi tehnološki pristopi, trendi in najnovejši znanstveni rezultati nanotehnoloških metod od spodaj navzgor, s fokusom na t.i. imenovani ultrazvočni razpršilni pirolizi (USP), v primerjavi z drugimi sorodnimi postopki. USP lahko proizvede mikro in celo nanodelce iz aerosola, ki se tvori z uporabo ultrazvoka iz izbrane raztopine v generatorju. V prispevku bo prikazano stanje in nekatere najnovejše ključne ugotovitve na področju USP, s poudarkom na novih izboljšanih rešitvah, ne samo v nanotehnologiji, temveč tudi v širokem spektru sinteze materialov, vključno z mikro- in metastabilnimi ali večkomponentnimi oblikami za izboljšanje njihovega prenosa specialne uporabe za različna inženirska področja v prihodnosti. Članek zaključujemo s prikazom USP sinteze TiO2 nanodelcev in njihovo karakterizacijo.