Termoanaliza pametnih grelnih tekstilij za avtomobilske sedeže - ADAM, NUŠA; POTRČ, MELANI; SLAVINEC, MITJA; ZAVEC, DANIELA; KLEMENČIČ, EVA (Anali PAZU, 2022)
V prispevku se osredotočimo na aktivne pametne tekstilne izdelke, ki zaznajo spremembo temperature in se nanjo odzovejo z vklopom (ali izklopom) gretja. Pri razvoju tekstilnih izdelkov s funkcijo gretja je pomembno poznati časovno dinamiko temperature pri segrevanju in ohlajanju z namenom nadzorovati in preprečiti pregrevanje izdelka. Kot ustrezna merilna metoda se izkaže termoanaliza. Pri termoanalizi uporabimo infrardečo kamero, ki omogoča nekontaktno preučevanje temperaturne porazdelitve po površini tekstilnega izdelka in identifikacijo vročih točk. V prispevku predstavimo rezultate termoanalize dveh vzorcev tekstilnih izdelkov s funkcijo gretja v kombinaciji z dvema vzorcema melaminske tekstilije, ki velja za dober toplotni izolator. Pri analizi in interpretaciji rezultatov se osredotočimo na možnost uporabe posamičnih vzorcev grelnih tekstilij in njihovih kombinacij z melaminom za segrevanje avtomobilskih sedežev.