Termodinamika nanodelcev - Majerič, Peter; Rudolf, Rebeka; Anžel Ivan (Anali PAZU, 2022)
V prispevku so opisane osnove termodinamičnih preračunov pri obravnavanju nanodelcev. Termodinamika na nivoju nanodelcev se razlikuje od klasične zaradi večjega števila površinskih atomov s površinsko energijo. Ta prispevek površinske energije spremeni mehanizme taljenja, rasti zrn, itd. v primerjavi s sistemi z manjšim deležem površinskih atomov. Ta preračun se lahko uporabi kot začetna točka preračuna pri procesih za sintezo nanodelcev. V našem dosedanjem raziskovalnem delu smo ustvarili nanodelce s procesom, imenovanim ultrazvočna razpršilna piroliza. To je večstranski proces, s katerim je možno proizvesti nanodelce iz več različnih materialov, kot je zlato, srebro, titanov dioksid, nikelj, itn.