Visokotlačni granulirani disipativni materiali za protipotresno zaščito hiš - Bek, Marko; Oseli, Alen; Saprunov, Ivan; T. Zhumagulov Bakytzhan; M. Mian Sultan; V. Gusev Boris; Žarnić, Roko; von Bernstorff Bernd; Holeček, Nikola; Emri, Igor (Anali PAZU, 2022)
V zadnjih letih so bili razviti različni dušilni elementi namenjeni nadzoru struktur v gradbeništvu, kjer eno izmed najbolj obetavnih rešitvah predstavljajo viskoelastični dušilni elementi. V tem prispevku bomo pokazali, da je z uporabo znanja o vplivu inherentnega hidrostatičnega tlaka na časovno in frekvenčno odvisno vedenja polimerov mogoče načrtovati in zgraditi ultimativni izolacijski sistem za uporabo v gradbeništvu. Optimalna rešitev je dosežena z uporabo multimodalnega granuliranega polimernega materiala pod visokim tlakom. Rezultati, na primeru TPU pokažejo, da se z večanjem inherentnega tlaka materiala, iz 1 bar do 2000 bar pomakne frekvenca, pri kateri material izkazuje svoje maksimalno dušenje iz 37 kHz, pri P = 1 bar do 235 Hz pri P = 2000 bar. Hkrati, povečanje inherentnega hidrostatičnega tlaka iz 1 bar do 2000 bar spremeni togost materiala do 2,5-krat, medtem ko so dušilne lastnosti povečajo do 5,2-krat.