Analiza topografije robotsko lasersko kaljenih materialov s pomočjo strojnega učenja - Babič, Matej (Anali PAZU, 2022)
Laserska obdelava materialov, vključno s toplotno obdelavo, temelji na uporabi laserskega sevanja, ki vam omogoča, da na zelo majhni površini ustvarite visoke gostote toplotnega polja, potrebne za intenzivno segrevanje ali taljenje. V članku je predstavljen vpliv parametra robotske laserske celice na topografijo materialov. S pomočjo metod strojnega učenja je predstavljeno, kako parametri robotske laserske celice vplivajo na trdoto in hrapavost kaljenega materiala, ter kakšna je povezava med trdoto in hrapavostjo.