Evalvacija triletnega dela farmacevta svetovalca v Zdravstvenem domu Murska Sobota - Kovačič, Alenka (Anali PAZU, 2022)
Evalvirali smo delo farmacevta svetovalca v Zdravstvenem domu Murska Sobota od januarja 2013 do decembra 2015 in pregledali 495 izvidov farmakoterapijskih pregledov. Zabeležili smo 3500 intervencij in 2164 podanih nasvetov farmacevta svetovalca. Zaznanih je bilo 159 potencialnih interakcij tipa X in 947 potencialnih interakcij tipa D med zdravili. Ob upoštevanju sprememb v terapiji s strani zdravnika bi se število zmanjšalo na 19 potencialnih interakcij tipa X in 232 potencialnih interakcij tipa D, večinoma klinično nepomembnih za posameznega bolnika. Skupno je farmacevt svetovalec predlagal 790 ukinitev zdravil, 780 zamenjav in 210 uvedb novih zdravil ali pripravkov za samozdravljenje. Z upoštevanjem predlogov sprememb bi se povprečno število zdravil na bolnika po pregledu terapije zmanjšalo za 1,2.