Antipsihotična zdravila in podaljšanje QT intervala - Novak Šarotar, Brigita (Anali PAZU, 2022)
Podaljšanje časa repolarizacije srčne mišice, tj. podaljšanje QTc intervala na površinskem elektrokardiogramu (EKG), s povečanim tveganjem za srčne aritmije, je bilo prepoznano kot neželeni učinek mnogih zdravil. Večina antipsihotičnih zdravil prve in druge generacije lahko povzroči od odmerka odvisno podaljšanje QTc intervala, čeprav obstajajo pomembne razlike glede na posamezno zdravilo. V prospektivni opazovalni študiji je bila opravljena analiza EKG pri 46 bolnikih s shizofrenijo, ki so bili v času enega tedna po sprejemu v psihiatrično bolnišnico zdravljeni z različnimi antipsihotičnimi zdravili. Izmerjena je bila srčna frekvenca, QT interval, izračunan je bil QTc interval. Izračunan je bil povprečni dnevni odmerek antipsihotičnega zdravila. Povprečni QTc interval je znašal 417 msec, le 3 od 46 (6,5%) bolnikov je imelo QTc čez 450 msec in le pri enem (2,2%) bolniku je bil QTc čez 500 msec. Razlike v QTc intervalih med bolniki, ki so bili zdravljeni z antipsihotičnimi zdravili prve ali druge generacije ali s kombinacijo obojih, niso bile ugotovljene. Prisotna je bila razlika v QTc glede na spol, pri ženskem spolu je bil QTc pomembno daljši (p < 0,05). Glede na rezultate se postavlja vprašanje o kliničnem pomenu le ene meritve EKG pri ugotavljanju srčnih zapletov pri bolnikih s shizofrenijo, pri bolnikih z visokim tveganje za srčne zaplete se svetuje spremljanje EKG tekom celotnega zdravljenja.