Zdravstveno stanje romskih žensk in njihovo sodelovanje v preventivnih programih ZORA in DORA - Zelko, Erika (Anali PAZU, 2022)
Prispevek povzema najpomembnejše ugotovitve raziskave s področja zdravja romskih žensk v Pomurju, ki je bila del kontrolirane interventne raziskave (1). Vloga ženske v romski skupnosti je pomembna in žal pogosto premalo upoštevana pri načrtovanju zdravstveno-vzgojnih aktivnosti v tej skupnosti. Rominje v Pomurju so najpogosteje navajale, da imajo težave z bolečinami v križu in obolenji gibal (50,6 %), sledila so depresija (31,7 %) in z 28,6 % kronična pljučna obolenja. Na področju reproduktivnega zdravja nas je zanimala udeležba v nacionalnih preventivnih programih zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu (ZORA) in v programu presejanje za raka dojke (DORA). Mlajše in bolj izobražene Rominje so pogosteje kot zelo pomembno za njihovo zdravje ocenile sodelovanje v preventivnem programu ZORA. 83,4 % Rominj se je že udeležilo programa ZORA. Nismo pa potrdili vpliva izobrazbe ali starosti na potrebo po opravljanju mamografije ali odvzema brisa (PAP test) materničnega vratu. Mamografijo je doslej opravilo 17,5 % Rominj. Mlajše(p = 0,005) in bolj izobražene Rominje (p = 0,016) se statistično značilneje zavedajo pomena odvzema brisa materničnega vratu za njihovo zdravje. 94,1 % jih ima svojega izbranega zdravnika, s katerim so v veliki meri zadovoljne.