Numerična analiza oljnega gorilnika v mali kurilni napravi - Zadravec, Matej; Rajh, Boštjan; Samec, Niko; Hriberšek, Matjaž (Anali PAZU, 2022)
Prispevek obravnava numerično analizo zgorevanja v oljnem gorilniku ekstra lahkega kurilnega olja (ELKO) v mali kurilni napravi. Numerična analiza je bila izvedena v programskem paketu ANSYS CFX pri eksperimentalno določenem optimalnem razmerju zraka in olja (λopt) in srednji moči oljnega gorilnika Weishaupt WL5/1-A (37 kW). Namen numerične analize je bil preveriti ali eksperimentalno določeno optimalno razmerje (λopt) zagotavlja popolno zgorevanje v vsakem območju kotla male kurilne naprave. Ujemanje med eksperimentalnimi podatki in izbranimi parametri za numerično analizo kažejo dobro ujemanje.