Modeliranje nelinearnih oskrbovalnih verig z metodami dinamike sistemov - Pušenjak, Rudolf; Oblak, Maks (Anali PAZU, 2022)
Članek obravnava trinivojsko nelinearno oskrbovalno verigo, ki sestoji iz proizvajalca, distributerja in trgovca na drobno kot dinamični sistem. Dinamično obnašanje oskrbovalne verige je modelirano z zveznim modelom z motnjami, ki je podoben Lorenzovemu sistemu. Lorenzov system je znan iz fizike v študiju disipativnih hidrodinamičnih sistemov z vzbujanjem in velja za enega izmed tipičnih determinističnih sistemov, ki lahko izvajajo kaotična nihanja. V oskrbovalni verigi modeliramo kompleksne razmere zaradi popačenja informacijskega toka pri distributerju, ki jih izzovejo motnje, s katerimi se sooča trgovec. S pomočjo modela je izvedena analiza ustaljenega stanja, stanja nasičenja in kaotičnega stanja oskrbovalne verige. Določena so območja vrednosti parametrov oskrbovalne verige za nastanek posameznih stanj. V članku je pojasnjen pomen regularnega stanja oskrbovalne verige, v katerem oskrbovalna veriga zaradi motenj v splošnem ne more vztrajati in stanje nasičenja kot enega najnevarnejših stanj oskrbovalne verige. V analizi teh stanj je v članku uporabljena večstopenjska homotopsko perturbacijska metoda. Dobljeni rezultati so preverjeni analitično oziroma s pomočjo standardne numerične metode Runge-Kutta.