Varstvo zasebnosti v delovnem razmerju - Senčur Peček, Darja (Anali PAZU, 2022)
V prispevku so obravnavana nekatera vprašanja varstva zasebnosti delavca v Republiki Sloveniji. Pri urejanju tega področja je treba iskati ravnotežje med interesom delodajalca, da se seznani z nekaterimi delavčevimi podatki in delavca nadzoruje ter pravico delavca, da ohrani zasebnost tudi na delovnem mestu oziroma v delovnem razmerju. Nekateri vidiki varstva zasebnosti delavca so v slovenski zakonodaji ustrezno urejeni (na primer varstvo osebnih podatkov delavcev, pogoji za video-nadzor na delovnem mestu, tudi varstvo zasebnosti kandidata za zaposlitev), drugih (na primer dopustnosti delodajalčevega nadzora nad uporabo informacijske tehnologije s strani delavcev) pa zakonodaja sploh ne ureja. V teh primerih bo meje delodajalčevega poseganja v zasebnost delavca morala postaviti sodna praksa.