Zdravljenje ponovljene ali metastatske bolezni s tedensko kemoterapijo docetaxel/cisplatin/5-fluorouracil (TCF) pri bolnikih s ploščatoceličnim rakom glave in vratu - Grašič Kuhar, Cvetka; Vogrin, Andrej; Zakotnik, Branko (Anali PAZU, 2022)
Bolnike z rakom glave in vratu v zelo dobrem splošnem stanju ob lokalni in/ali regionalni ali oddaljeni ponovitvi lahko zdravimo s kombinacijo citostatikov in tarčnega zdravila (cisplatin, 5-fluorouracil in cetuksimab) v tritenskih ciklusih. Bolnike v slabšem splošnem stanju zdravimo z monoterapijo, ponavadi z metotreksatom, s katerim dosežemo manj odgovorov na zdravljenje in krajše preživetje. Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani smo pri bolnikih v slabšem splošnem stanju preizkusili zdravljenje s kombinacijo treh citostatikov (docetaksel 20 mg/m2, cisplatin 20 mg/m2 in 5-fluorouracil 350 mg/m2 intravensko) kot tedensko kemoterapijo. Rezultate smo analizirali retrospektivno. Zdravili smo 15 bolnikov, v starosti 45-78 let (srednja starost 60 let), srednje trajanje spremljanja je bilo 9,5 mesecev. Bolniki so prejeli povprečno 9 (4-15) tedenskih aplikacij kemoterapije. Sedeminosemdeset odstotkov bolnikov je imelo klinično korist zdravljenja (popolni odgovor - 2 bolnika, delni odgovor - 6 bolnikov, stagnacija bolezni - 5 bolnikov).