Stereološka analiza kapilar v debeli prečni rezini skeletne mišice - Čebašek, Vita (Anali PAZU, 2022)
V debelih prečnih rezinah hitrih mišic extensor digitorum longus (EDL) in počasnih mišic soleus (SOL) smo s stereološko analizo določali dolžino kapilar na površinsko enoto mišičnih vlaken (Lkap/Svl). V mišici EDL so imela tanka oksidativna mišična vlakna večje razmerje Lkap/Svl kot debela glikolitična mišična vlakna ((35,03 mm-1 ± 1,87 mm-1 : 22,28 mm-1 ± 4,04 mm-1) (p<0,05) in večje kot oksidativna vlakna počasne mišice SOL (31,37 mm-1 ± 3,43 mm-1) (p<0,05). Oksidativna vlakna mišice SOL in glikolitična vlakna mišice EDL so bila enako debela, razmerje Lkap/Svl pa je bilo pri oksidativnih vlaknih večje. Iz rezultatov analize sklepamo, da dolžine kapilar ob mišičnem vlaknu ne določa le debelina mišičnih vlaken ampak predvsem njihova presnova. Menimo, da je razmerje Lkap/Svl koristno orodje za proučevanje plastičnosti mišic, saj nudi vpogled v presnovne spremembe mišičnih vlaken.