Licenciranje v farmacevtski industriji: trendi in strategije - KODRIČ, META; NOVLJAN, JONA; PREGELJC, DOMEN; REBSELJ, JURE; RIHTARŠIČ, MARTIN; ČASAR, ZDENKO (Anali PAZU HD, 2024)
Prihodnost farmacevtskih podjetij je tesno povezana z njihovo zmožnostjo inovacij, ki se tradicionalno razvijajo znotraj podjetja. Zaradi upada produktivnosti v zadnjih desetletjih se podjetja usmerjajo v odprte modele poslovanja in zunanje sodelovanje. Povezovanje večjih in manjših akterjev omogoča izmenjavo idej, znanja, kapitala in tehnologije, kar pospešuje razvoj novih zdravil. Ključno vlogo pri tem ima licenciranje, vključno z in- in out-licenciranjem ter licenciranjem univerzitetnih tehnologij. Poleg licenciranja so pomembne tudi združitve in prevzemi, saj različne oblike sodelovanja povečujejo inovativnost v farmacevtski industriji in prinašajo koristi podjetjem ter bolnikom.
Keywords: inovacije; in-licenciranje; out-licenciranje; združitve in prevzemi; farmacevtska industrija