Analiza kriminalitete na območju Občine Puconci z uporabo metode kartiranja kriminalitete - Eman, Katja; Hacin, Rok (Anali PAZU HD, 2022)
Cilj kartiranja kriminalitete je sinteza in prikaz ugotovitev analize izbranega varnostnega problema na jasnih in preglednih kartah z namenom ugotovitve dejanskega stanja in iskanja primernih rešitev. Namen pričujočega prispevka je bil študija primera varnosti v Občini Puconci z uporabo metode kartiranja kriminalitete. Grafični prikaz porazdelitve kaznivih dejanj na območju Občine Puconci v obdobju 2008 – 2012 pokaže, da se večina kaznivih dejanj zgodi na poseljenih območjih krajevnih skupnosti Zenkovci, Brezovci in Puconci, natančneje v vaseh Zenkovci, Beznovci, Brezovci, Gorica in Puconci, kjer smo identificirali območja zgostitve kriminalitete. V krajevni skupnosti Mačkovci je kriminaliteta najbolj razpršena. Najbolj pogosta oblika kriminalitete so kazniva dejanja zoper premoženje, kjer prevladujejo kazniva dejanja tatvin, sledijo jim kazniva dejanja zoper javni red in mir in kazniva dejanja zoper človekove pravice in svoboščine. Tovrstno problematiko prebivalci bolj kot s prisotnostjo in aktivnostjo policije (npr. patruljiranje) lahko uredijo sami s samozaščitnim ravnanjem. Več pozornosti ter sodelovanja pristojnih služb, kot so policija, centri za socialno delo in drugi, zahtevajo kazniva dejanja zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, saj posegajo v osnovno celico družbe, t.j. družino, ter velikokrat za sabo pustijo nepopravljive posledice.
Keywords: Občina Puconci; kartiranje kriminalitete; gostitve kriminalitete; javni red; mir