Vloga Jovana Cvijića v ugodnem razpletu borbe za slovenske severne meje in njegov vpliv na slovensko geografijo - Josipovič, Damir (Anali PAZU HD, 2022)
Vpliv Jovana Cvijića na današnjo podobo slovenske nacije, njene geografske in prostorske razsežnosti, vključno z določanjem meje v prostoru in času, kot tudi znaten vpliv njegove znanstvene širine na vodilne slovenske geografe srede 20. stoletja je v Sloveniji skoraj neznan in zato neprepoznan. Zato članek najprej predstavlja institucionalizacijo slovenskega izobraževalnega sistema in vzpostavitev geografije kot samostojne discipline v relaciji do formiranja današnjega slovenskega državnega ozemlja. V tem kontekstu nato opredeljuje okoliščine lingvističnega združevanja štirih različnih in ločenih regionalnih jezikovnih standardov v enega, ki bo jasno ločen od drugih neslovanskih sosedov, ne pa tudi od slovanskega zaledja. Prispevek analizira zgodovinsko vlogo in pomen Jovana Cvijića v procesu izgrajevanja slovenskih državnih meja, posebej severnih, pa tudi v odnosu do takratnih etno-psiholoških opredelitev populacij in njihovega svojstvenega razmejevanja. In končno, prispevek ocenjuje Cvijićev vpliv na disciplinarno formacijo slovenskih geografov.
Keywords: Pariška mirovna konferenca 1918-20; Prekmurje; Trianonska pogodba; Senžermenska pogodba; severne slovenske meje