Uprava državne varnosti (UDV) v okraju Gornja Radgona 1945-1950 - Rihtarič, Ivan (Anali PAZU HD, 2022)
Vzpostavljanje nove politične ureditve po koncu druge svetovne vojne je bilo v cilju enopartijskega sistema s Komunistično partijo Jugoslavije (KPJ) kot edino in vodilno politično stranko. KPJ je imela za varovanje novega družbenega sistema represivne subjekte: UDV (Uprava državne varnosti), NM (Narodna milica), KNOJ (Korpus narodne obrambe Jugoslavije), tožilstva, sodišča in zapore. Izvedla je tudi nasilno izselitev apaških Nemcev v začetku 1946. leta ter kolonizacijo na to območje z naseljenci iz drugih območij Slovenije. Nasprotnike novega režima je KPJ videla v katoliški cerkvi, velikih kmetih in ilegalnih skupinah. Prav UDV je s svojo razvejano mrežo čez 400 sodelavcev (informatorji, agenti, ožje zveze), ki so delovali javno in prikrito v okraju kot tudi v Radgonskem kotu, odkrivala in sodiščem predajala resnične in domnevne nasprotnike novega režima.
Keywords: Okraj Gornja Radgona; UDV; pooblaščenec; informatorji; agenti ožje zveze