COVID 19 in delo na domu - Korpič Horvat, Etelka (Anali PAZU HD, 2022)
Delovnopravna zakonodaja pogodbo o zaposlitvi z delom na domu določa že več kot 50let, vendar se je ta oblika dela uveljavila čez noč šele v času epidemije COVIDA 19. Gre za obliko dela, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih, ki si jih sam izbere. Gre za atipično pogodbo delovnega prava, ki omogoča večjo notranjo prožnost zaposlovanja in predstavi njene prednosti za delavca, delodajalca in državo. Ta oblika dela se v Sloveniji v preteklosti ni posebej uveljavila, čeprav ima Slovenija dokaj razvito informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, ki omogoča predvsem novejše oblike dela na domu imenovane teleworking ali delo na daljavo. Iz veljavnih pravnih podlag avtorica navede pogoje takega zaposlovanja in opozori na pomembne sestavine te pogodbe in v zvezi s tem zaposlovanjem tudi na določena odprta vprašanja, na katera avtorica odgovarja s svojimi stališči (načelo enakega obravnavanja, plačila za delo, pravice do varnosti in zdravja pri delu, pravice do socialne varnosti in druga).
Keywords: delo na domu; delo na daljavo,; delavec,; delodajalec,; država,; pogodba o zaposlitvi