Geneza in operativne značilnosti osamosvojitvene vojne v Prekmurju in Prlekiji pred 30 leti - Šteiner, Alojz (Anali PAZU HD, 2022)
V tridesetih letih po koncu vojaških spopadov v Sloveniji, od 27. junija do 7. julija 1991, je nastalo izjemno število del, ki opisujejo aktivnosti slovenskih obrambnih struktur v osamosvojitveni vojni za samostojno Republiko Slovenijo. V tem času so nastala in bila publicirana tudi dela s pogledi iz nasprotne strani. Večina del so spominski zapisi in pričevanja, nekaj je zgodovinskih del s prikazi in analizami dogajanj ali celo samo s predstavitvijo dokumentov. Znanstveno-raziskovalne in vojaško-strokovne analize pa so redkost. Prispevek prikazuje ugotovitve iz analize značilnosti osamosvojitve in vojaškega delovanja na primeru Prekmurja in Prlekije. Ravno na primeru pokrajine ob Muri se zgovorno kažejo značilnosti operativnega delovanja Jugoslovanske ljudske armade v in posebnosti delovanja slovenskih obrambnih sil pri zoperstavljanju temu. Iz tega sklepam o genezi in operativnih značilnostih vojne v Republiki Sloveniji in o namerah za nasilno preprečitev slovenske osamosvojitve. Ti pokazatelji so v Pomurju bolj kot drugje v Sloveniji še kako prepoznavni.
Keywords: osamosvojitvena vojna 1991; agresija; geneza vojne; operativne značilnosti; vojaški spopadi