Razhajanje med prepričanji in realnostjo pri razumevanju sistemov pridelave sadja

Avtorji

  • TATJANA UNUK University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija. https://orcid.org/0000-0002-4950-5750 (neavtoriziran)
  • VALERIJA BEZJAK University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.
  • SILVA GROBELNIK MLAKAR University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. e-mail: silva.grobelnik@um.si , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija. https://orcid.org/0000-0003-0832-6817 (neavtoriziran)

DOI:

https://doi.org/10.18690/analipazuhd.10.1-2.89-111.2024

Ključne besede:

lokalna pridelava, odločitve potrošnikov, sistem pridelave sadja, nakupovalne navade, trajnostna pridelava

Povzetek

Študija prikazuje razkorak med samoocenjeno in dejansko seznanjenostjo slovenskih potrošnikov s sistemi pridelave sadja ter njihovimi nakupnimi navadami. Raziskava, ki je zajela 248 potrošnikov z različnimi demografskimi značilnostmi, je pokazala, da potrošniki slabo poznajo razlike med sistemi pridelave. Največji razkorak je bil opažen pri ekološkem sistemu, saj ga je 91,5 % anketirancev menilo, da poznajo, a ga je pravilno prepoznalo le 52,0 %. Pri integriranem in konvencionalnem sistemu je bil razkorak statistično neznačilen. Biodinamični sistem je pravilno prepoznalo 46,0 %, sistem brez ostankov pesticidov ("0,0 MRL") 52,4 %, ekstenzivni sistem pa 39,9 % anketirancev. Spol, starost in kraj bivanja niso pomembno vplivali na pravilno prepoznavanje, razen pri konvencionalnem sistemu, ki so ga bolje prepoznali starejši od 30 let. Večina anketirancev kupuje osnovna živila v trgovinah (75,4 %), medtem ko 30,3 % sadje kupuje neposredno pri lokalnih pridelovalcih. Kljub naklonjenosti lokalno in trajnostno pridelani hrani potrošniki niso pokazali zadostnega poznavanja sistemov pridelave sadja.

Biografije avtorja

  • TATJANA UNUK, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    TATJANA UNUK

    Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    E-naslov: tatjana.unuk@um.si

  • VALERIJA BEZJAK, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. , Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    VALERIJA BEZJAK

    Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    E-naslov: valerija.bezjak@student.um.si

  • SILVA GROBELNIK MLAKAR, University of Maribor, Faculty of Agriculture and Life Sciences, Maribor, Slovenija. e-mail: silva.grobelnik@um.si, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    SILVA GROBELNIK MLAKAR

    Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija.

    E-naslov: silva.grobelnik@um.si

Prenosi

Objavljeno

19.12.2024

Kako citirati

UNUK, T., BEZJAK, V., & GROBELNIK MLAKAR, S. (2024). Razhajanje med prepričanji in realnostjo pri razumevanju sistemov pridelave sadja. Anali PAZU HD, 10(1-2), 89-111. https://doi.org/10.18690/analipazuhd.10.1-2.89-111.2024