Transformacija varnosti in obrambnih sil v dobi globalizacije: tehnološki, ekonomski in strateški izzivi malih držav - Cajnko, Petra (Anali PAZU HD, 2025)
Članek analizira vpliv globalizacije, tehnološkega razvoja in ekonomskih procesov na sodobno varnost ter transformacijo oboroženih sil, s posebnim poudarkom na malih državah in Slovenski vojski. Globalizacija je ustvarila novo varnostno okolje, v katerem so ogrožanja pretežno transnacionalna, hibridna in nevojaška, kar zmanjšuje relevanco klasične vojaške logike in krepi pomen celovitih pristopov. Tehnološki napredek prinaša napredne zmogljivosti, hkrati pa povečuje kibernetsko, informacijsko in dobavno ranljivost. Ekonomska soodvisnost dodatno oblikuje varnostni prostor, saj fiskalne omejitve in volatilnost globalnih trgov neposredno vplivajo na razvoj, vzdržnost in modernizacijo obrambnih sistemov. Transformacijo oboroženih sil usmerjajo doktrinarne, organizacijske in tehnološke inovacije, ki spodbujajo prehod od masovnih naborniških k majhnim profesionalnim silam, modularno strukturo, interoperabilnost in tesnejša partnerstva z industrijo. V primeru malih držav postajajo ključni elementi specializacija, strateška nišnost, odpornost ter jasna integracija v koalicijske in zavezniške okvirje. Analiza slovenskih strateških in normativnih dokumentov kaže, da je Slovenska vojska umeščena kot osrednji obrambni steber nacionalne varnosti, vendar se sooča z izzivi modernizacije, kadrovske stabilnosti, tehnološkega zaostanka in neusklajenosti med ambicijami ter razpoložljivimi viri. Članek predlaga razvojne smernice, ki vključujejo tehnološko posodobitev, kadrovsko stabilizacijo, večjo ekonomsko vzdržnost in krepitev odpornosti celotnega obrambnega sistema.