Strategije za povečanje inovativnosti v velikih farmacevtskih podjetjih - BARBIČ, ŠPELA; KNEZ, LEA; KNEZ, ŠPELA; MLAKAR, TJAŠA; UHAN, SARA; VEZONIK, UROŠ; ČASAR, ZDENKO (Anali PAZU HD, 2023)
Vsesplošni napredek znanosti in tehnologije, dosežen v zadnjih nekaj desetletijh, bi se po pričakovanjih moral odražati v povečani inovativnosti ter učinkovitosti raziskav na mnogih področjih, tudi v velikih farmacevtskih podjetjih. Opaženo je ravno nasprotno. Trend učinkovitosti raziskav in razvoja (R&R), kar lahko opišemo tudi kot razmerje med vložkom in rezultatom, ki je pogosto ocenjen s številom v podjetju razvitih in na trg lansiranih zdravil ali s številom znanstvenih objav in podeljenih patentov, je v zadnjih desetletjih vztrajno padal. Predvsem v zadnjih letih mnoga podjetja izkazujejo uspešno upiranje temu trendu z očitnim porastom v inovativnosti, kar lahko med drugim pripišemo tudi izboljšani finančni učinkovitosti ter zasnovi novih modelov delovanja razvojnih oddelkov.