Jeruzalem – soobstoj tradicionalno katoliškega in novodobniškega svetega prostora na SV Slovenije - Kandrič Koval, Irena (Anali PAZU HD, 2022)
Prispevek prikazuje primer prostora moči severovzhodne Slovenije s posebnim imenom Jeruzalem in preučuje, ali ima prostor še danes po modelu Gebharda Fartaceka značilnosti svetega romarskega prostora, kar je ta prostor bil vse od srednjega veka. Ime je kraj dobil v 13. stol., ko so se nemški vitezi iz reda križnikov vračali iz izraelskega Jeruzalema in po legendi uvideli simbolično podobnost s Sveto deželo in njenim Jeruzalemom. Jeruzalem kot prostor moči je bil preučevan kot študija primera in skozi kvalitativne intervjuje analiziran kot socialni prostor. Analiza je pokazala, da je današnji Jeruzalem ob soobstoju raznolikih duhovnosti (tradicionalne katoliške in novodobniške) ohranil status etnološko/antropološko posebnega svetega mesta.